Prezentare

Gura Ocnitei este o comuna in judetul Dambovita, Muntenia, Romania, formata din Satele Adanca, Sacuieni, Gura Ocnitei si Ochiuri.

Comuna se afla in estul judetului, la est de Targoviste pe cursul inferior al raului Slanic, si este strabatuta de soseaua DN 720, ce leaga Targoviste de Ploiesti.

istoric 

La sfarsitul secolului al XIX-lea comuna Gura Ocnitei facea parte din plaiul Dealul Dambovita din judetul Dambovita, si era formata doar din satul de resedinta in care traiau 840 de locuitori si in care functionau o biserica si o scoala. In comuna Sacuieni functionau o biserica si o scoala, fabrici de var, tuica si caramida. De asemenea satul Adanca alcatuia si el comuna Adanca, cu 911 locuitori . La Adanca functiona o scoala intretinuta de stat, cu 30-40 de elevi, o biserica, o judecatorie comunala si un sef de garnizoana.

In 1925 comuna Gura Ocnitei avea in compunere in plus si satul Gorgoteni, avand 1296 de locuitori si facea parte din plasa Targoviste, a aceluiasi judet. Din aceeasi plasa faceau parte si comuna Secueni, care avea in compunere satele Secueni si Adancata, impreuna cu catunul Malurile, cu o populatie de 2564 de locuitori.

In 1950, comunele au fost arendate raionului Targoviste , din regiunea Prahova si apoi ( dupa 1952 ) din regiune Ploiesti. In 1968 comuna Sacuieni a fost si ea desfiintata si inclusa in comuna Gura Ocnitei, care a revenit judetului Dambovita.